Laat je accu laden door de zonneschijn.
Zonnepanelen zijn de gemakkelijkste oplossing om energie op te wekken voor je bus, vooral wanneer je niet veel rijd is dit zeer handig !
Een zonnelaad-systeem bestaat uit 2 belangrijke onderdelen. Namelijk de zonnelader en het zonnepaneel zelf.
- Zonnelader
Er bestaan 2 grote soorten zonneladers: MPPT en PMW. Voor gebruik op het dak van een bus is MPPT zeker aan te raden. Deze laders zijn wat duurder maar ze wekken beduidend meer energie op in minder goede omstandigheden zoals: bewolkt weer. MPPT zonneladers van Victron zijn in onze ogen het beste. De “Smartsolar-reeks” heeft ook een heel goede app om je opbrengst in kaart te brengen.
Debie heeft een combi DC-DC lader met MPPT laadregelaar. In het hoofdstuk “Batterij laden tijdens het rijden” vind je hier meer informatie over. - Zonnepaneel
Bij de keuze tussen zonnepanelen is het belangrijk het verschil te weten tussen Monokristallijne en Polykristallijne zonnepanelen. Bij Poly-zonnepanelen verminderd de opbrengst van het hele paneel wanneer een deel in de schaduw beland. Bij Mono-zonnepanelen is dit niet zo en is er enkel opbrengstverlies voor het deel van het paneel dat in de schaduw staat. Bij een steeds verplaatsende bus dus geen onbelangrijk detail. stem je laadregelaar af op het voltage en ampère van je zonnepanelen af te lezen in de specificaties
Debie heeft 2 stuks 110wp Monokristallijne zonnepanelen. Deze waren zeker niet de duurste op de markt maar werken perfect!
TIP: indien je meer panelen aan elkaar koppelt kan dit op 2 verschillende manieren parallel of in serie.
- In Serie :
plus-pool van je eerste zonnepaneel wordt gekoppeld aan de min-pool van de volgende. voltage wordt verdubbeld, ampère blijft gelijk. - Parallel :
alle plus-polen worden met elkaar verbonden en alle minpolen worden met elkaar verbonden. Voltage blijft gelijk, ampère wordt verdubbeld.
Jouw solar systeem berekenen.
Een goede tool om je benodigde solar en acuu te berekenen vind je op de site van victron Hier kan je je dagelijks verbruik, je solargrootte, e.d. in geven en dan krijg je een autonomie in uren uitgedrukt. dit is natuurlijk zonder je zonnepanelen gerekend, op de grafiek zie je in welke maanden je voldoende capaciteit zou hebben om je batterij elke dag weer volledig bij te laden.
Opgelet je moet wel je amper uur (ah) van de batterij en het verbruik van al je toestellen (in ampere A) omzetten naar kilowatt en kilowattuur voor bovenstaande tool. deze omzettingen kan je makkelijk via volgende online rekentools. Ook is de batterij indicator van de Victron tool voor Lithium batterijen (100% te ontladen). Vul daarom maar het berekende bruikbare percentage in.( in ons geval 75% doordat wij een AGM accu hebben)
Als wij deze rekensom maken voor Debie’s elektrisch systeem komen we uit op een autonomie van 62 uur. 2,5 dagen. In realtiet merken wij dat we Debie echter nooit moeten opladen aan het stroomnet in de zomer door onze 220watt aan zonnepanelen, te zien in bijgevoegde grafiek.